Weerbaarheidstraining kinderen
Kinderen lopen op school of in hun omgeving tegen problemen aan die het zelfvertrouwen op de proef stellen. Uiteenlopende problemen zoals gepest worden, last van groepsdruk, onzekerheid, verlegen zijn, sociale vaardigheden of moeite met vrienden maken.
Voor dit soort problemen kan het kind gebaat zijn bij een mentale weerbaarheidstraining. De weerbaarheidstraining heeft als doel de positieve kwaliteiten van het kind versterken waardoor het zelfvertrouwen toeneemt. De kinderen kunnen weer in balans (gevoel-verstand) komen. Door verandering van binnenuit centraal te stellen komt een proces op gang dat het kind sociaal-emotioneel weerbaarder maakt en sterker in de schoenen zet wat er voor zorgt dat ze beter om kunnen gaan met bijvoorbeeld pesten of door het zelf vertrouwen zelf minder snel slachtoffer te zijn.
Niet mee mogen doen omdat je ergens niet goed in bent, buitengesloten worden omdat je anders doet. Kinderen ervaren dit als pesten en plagen. Vaak vertellen deze kinderen dit niet thuis of op school, maar aan het gedrag van het kind kun je het wel merken. Kinderen worden stiller, hebben vaak buikpijn, snel boos en willen uiteindelijk niet meer naar school. Ouders voelen zich vaak machteloos en weten niet wat te doen.
Het kind leert in de weerbaarheidstraining met pestsituaties om te gaan, we kunnen de pesters niet veranderen maar het kind krijgt handvatten om er zelf anders mee om te gaan. Ze leren om een niet-helpende gedachte om te zetten naar een helpende gedachte en dat heeft invloed op je gedrag. Zowel voor kinderen op de basisschool als kinderen op de middelbare school is er een weerbaarheidstraining beschikbaar.
Door middel van fysieke en mentale oefeningen worden de kinderen getraind om weerbaarder met vervelende alledaagse situaties om te gaan, keuzes te maken en zelfverzekerd om te gaan met de problemen die op hun pad komen.