Tips voor Ouders

Allemaal willen we graag een goede en gelukkige relatie met onze kinderen en binnen ons gezin:
Maar hoe krijgen we dit voor elkaar?

Bij deze een elftal tips die je op weg kunnen helpen:

 1. Zie je kind als een uniek individu die jij mag opvoeden en die zowel gewenste als ongewenste eigenschappen van jou en en je partner heeft gekregen.
 2. Koppel gedrag los van het karakter van je kind. Spreek het aan op de gedrag en niet op zijn kind-zijn. Enige uitzondering is dat je positief gedrag wel mag koppelen aan het kind-zijn. Zeg dus dat hij stout doet en lief is.
 3. Ga ervan uit dat je kind ten alle tijde een goede bedoeling heeft met zijn gedrag, ook al is deze voor jou (even) niet zichtbaar. Kinderen doen er alles aan om hun ouders te wijzen op hun gezondheid en geluk.
 4. Als je merkt dat je in een negatieve spiraal zit verander dan je aanpak, denk anders over de situatie, let op wat werkt bij je kind en doe hier meer van.
 5. Vertel je kind minstens éénmaal per dag wat hij goed doet en heeft gedaan. Heb het hier ook over gedrag en wees zo specifiek mogelijk over wat gedaan is en wat de positieve gevolgen zijn.
 6. Houd je kind voor dat hij altijd kan leren wat nu nog niet gelukt is. Dit versterkt zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde.
 7. Wees 100% betrouwbaar voor je kind: houd je aan je beloftes, leef dat wat je zegt en als je iets niet waar kunt maken, wees dan eerlijk over de redenen en motieven.
 8. Negeer zoveel mogelijk negatief gedrag en beantwoord zo snel mogelijk ieder positief gebaar door het te benoemen en benoem daarbij de positieve gevolgen.
 9. Vermijd het vergelijken van je kind met andere kinderen. Zelfs de meest negatieve karaktertrek kent een andere kant van de medaille en deze kan over 20 jaar leiden tot een zeer succesvolle volwassene.
 10. Zorg voor een vast ritme in de dag en weekindeling zodat je kind houvast heeft aan structuur, ritme en rituelen die horen bij het leven van je gezin.
 11. Besluit dat je onvoorwaardelijk van je kind houdt en zeg hem dit iedere nacht aan zijn bed: “Ik houd van je, je bent perfect en precies goed zoals je bent”. Ook als je kind al slaapt neemt hij dit tot zich, zelfs als de dag roerig is geweest!

En bedenk: Al wat je je kind hoeft te geven is een thuis én vleugels.

Bron: Tea Adema http://www.kindercoachingfriesland.nl/2012/10/11-lessen-voor-ouders/