Pubertraining
Veel jongeren hebben in de pubertijd in verschillende sociale situaties problemen. Soms wordt daarop gereageerd door zich terug te trekken en moeilijke situaties te vermijden. Ze kunnen ook boos worden en de controle over hun gedrag verliezen. Er veranderd veel in het leven van een jongere en als het even niet zo lekker loopt op school of thuis met vrienden dan heeft de jongere behoefte aan ondersteuning. De jongere leert in de pubertraining naar zichzelf te kijken en zichzelf te waarderen.
Het risico bestaat dat er steeds negatiever gedacht gaat worden over zichzelf, er wordt steeds meer onzekerheid of boosheid ervaren en er wordt steeds meer gedrag vertoond waarmee de jongere niet bereikt wat hij of zij wilt. De jongerentraining helpt je die negatieve spiraal te doorbreken.
De pubertraining heeft een aantal doelstellingen:
- zelfbeeld en zelfwaardering verbeteren
- positief denken
- leren omgaan met groepsdruk
- opkomen voor eigen mening
- kunnen uiten van gevoelens
- leren effectief te communiceren
Hoe ziet een pubertraining er uit?
In de pubertraining wordt vooral gefocust op veel voorkomende gevoelens bij de jongeren door middel van gesprekken, veel voorkomende situaties en rollenspellen om bewustwording te creëren over de problemen die in het dagelijks leven voor komen. In de gesprekken wordt in de figuurlijke spiegel gekeken om bewust te worden van je zelf en hoe jouw omgeving je ziet.
Kijk voor meer informatie bij weerbaarheidstraining middelbare school